szablon na bloxa - włącz OPTYMALIZACJĘ na swoim blogu: Wygląd, Pozostałe
piątek, 11 stycznia 2008
Jeśli podoba Ci się ten szablon, możesz go skopiować, klikając w znaczek CSS. Mnie pozostaw, proszę, ślad w komentarzu. Kiedy już to zrobisz, dodaj do swojego pola na kod html (w edycji bloga/wygląd/elementy) taki krótki kod:



Spowoduje on wyświetlenie sympatycznego znaczka w wąskiej szpalcie Twojego bloga, tak samo jak w tym szablonie. To taka drobna zapłata za moją pracę.
A jeśli kiedyś zmienisz wygląd swojego bloga, lub skopiujesz szablon innego autora, nie zapomnij tego kodu usunąć.
Dziękuję i życzę miłego blogowania :-)
czwartek, 10 stycznia 2008
Współcześnie wciąż trudno mówić o jednolitej kuchni polskiej – wydaje się, że jest ona różna w poszczególnych częściach kraju (ze względu na historię rozbicia rozbiorowego). Inaczej "smakuje" poznańskie, a inaczej była Kongresówka i Galicja – w tej pierwszej mocne są naleciałości kuchni rosyjskiej (barszcz, pierogi...), a w drugiej austriackiej (strudel jabłkowy). Poszczególne dzielnice mają swoje własne potrawy (np. kojarzone ze Śląskiem: żur a na drugie danie rolady z kluskami i "modrą" (czerwoną) kapustą; zaś typowo "warszawskie" to: flaczki i schabowy z kapustą i ziemniakami). Są nawet jeszcze bardziej lokalne przepisy – np. popularne na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej prażonki, lub pieczone (w zakręcanym kociołku żeliwnym z krótkimi nóżkami). Ta potrawa przywędrowała z Beskidu Żywieckiego (tam jest zwana pieczonkami), a tu przyszła wraz ze słowackimi góralami. W ostatnich latach wyraźne staje się odrodzenie kuchni regionalnej, a potrawy typowe dla poszczególnych regionów Polski stają się znane w całym kraju i poza jego granicami.

środa, 09 stycznia 2008
Kroniki średniowieczne opisują kuchnię polską jako bardzo ostrą, charakteryzującą się częstym użyciem dużych ilości mięsa i kasz. Ówczesna kuchnia polska stosowała olbrzymie, w porównaniu z innymi krajami Europy, ilości przypraw, głównie pieprzu, gałki muszkatołowej i jałowca. Wynikało to z bliskich kontaktów handlowych z krajami Orientu, które skutkowały niższymi cenami przypraw. Do czasów dzisiejszych zachowały się wzmianki o aromatycznych, gęstych i bardzo ostrych sosach (jucha szara i jucha czerwona).
 
1 , 2
| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
O autorze
Skopiuj CSS